Bir İş Planı Nasıl Oluşturulur ?
Hizmet sektörü yada üretim sektörü fark etmez eğer bir iş yapıyorsak iş planına ihtiyacımız vardır yaptığımız işin çeşidi bunu değiştirmez . Firmaların yaptığı hatalardan biride sadece finansman yada sermayedar bulmak için iş planı hazırlamalarıdır fakat işin aslı böyle değildir aslında firmanın iç işleyiş ve gereksinimleri içinde iş planı hazırlanması gerekir . Doğru adımları atabilmek ve attığımız adımlarda sağlam yürüyebilmek için firma içi iş planı hazırlamak ve uymak oldukça önemli bir faktördür .
Bir iş planı asıl itibari ile bir firmanın işleyişini gösteren , tanıtan bir broşürdür . Bir iş planında başarı sağlamak için bu planı okuyan kişinin aklına gelebilecek olası muhtemel soruları ve soru işaretlerini gidermesi gerekir işte böyle bir iş planı başarılı bir iş planıdır ve amacına ulaşmıştır , o işi hiç bilmeyen birine başından sonuna kadar tüm işleyişi gösterir .
Bir iş Planında Olması Gerekenler
- Firmanın ve işin tanımı : İlgi çekici şekilde firmanın ve yaptığı işlerin tanımının yapılması gerekir .
- Pazar Analizi : Başarılı bir girişimci dahil olacağı yada içinde bulunduğu sektörü iyi tanımalı ve analizini iy yapmalıdır böylelikle üretimini yaptığı ürünü yada verdiği hizmeti müşterilerine ulaştırırken maksimum memnuniyet ile karşılanır .
- Rakip Analizi : Bir sektörü iyi anlamanın en iyi yolu ve başlangıcı o sektördeki en iyileri araştırmak ve rakip analizinizi bu firmalara göre yapmaktır . Rakiplerinizin eksiklerini ve iyi oldukları konuları ayrıntılı olarak ele alır ve iş planınıza eklerseniz bu geçeceğiniz yoldaki taşları daha rahat görmenizi ve onlara takılmadan geçmenizi sağlayacaktır .
- Hedef Kitle Analizi : Dünyanın en iyi , en kaliteli ve sorunsuz ürününü üretiyor olabilirsiniz fakat bu ürünü satacak müşteri kitleniz yoksa bu ürünler elinizde çakılıp kalır ve hiç bir işe yaramaz . Müşterilerin sektörde yaşadığı sıkıntıları analiz ederek onlara en doğru ürünü en doğru şekilde anlatarak gitmelisiniz bu şekilde verdiğiniz hizmetin yada sattığınız ürünün pazardaki müşteriler için ne kadar gerekli olduğu anlaşılabilir .
- Finansal Tablolar : İş planları genelde yatırımcılar ve finansman sağlayacak olan bankalar için oluşturulur ve bu yüzden iş planlarının en başında finansal durumlar ile ilgili kısımda olması gerekenler aşağıdaki gibi olmalıdır .
- 5 Yıllık Şirket Büyüme Planı
- Şirketin Gelir - Gider Tablosu
- Şirketin Nakit Akım Tablosu
- Kar ve Zarar Tablosu ( Tüm açıklamalar ile beraber olması gerekir )
iş planı hazırlarken okuyucu tarafından sorulabilecek sorular önceden belirlenerek bu sorular sorulmadan önce iş planına cevapları yerleştirilmelidir . Bir önceki makalemizde " Şahıs Şirketi Kurmak için Nelere İhtiyaç Var " konusuna değinmiştik bu makalemizi de okumanızı öneririm .