Ortak İş Kurarken Dikkat Etmemiz Gerekenler !

Ortaklık iyi olduğu kadar zor bir iştir . Çok iyi anlaştığınız bir arkadaşınız ile iş yapmaya kalktığınızda onunla düşman olabilirsiniz . 

Yapılan araştırmalara göre arkadaşlar ile yapılan işlerin sonucu %85 oranla kötü bitmektedir . İş hayatınız boyunca başınıza gelecekler , yaşayacağınız iyi yada kötü gelişmeler sonucunda arkadaşlıklarınız etkilenecek ve bozulacaktır, bu her zaman böyle olur demiyoruz ama genel olarak bu şekilde oluyor. Bu sorunlar ile karşılaşmamanız için neler dikkat etmeniz gerekiği konusunda bir araştırma yaptık ;

KURALLARI BAŞTAN BELİRLEMEK GEREKİR 

Ortaklar arasında her ortak tek tek kuralını baştan belirlemesi gerekir .  Hangi ortağın hangi rolde olacağı , şirket hissesi ,iş dağılımı gibi konularda en baştan ayrıntılı olarak resmi ve yazılı bir anlaşmanız olması gerekir . 

Baştan bu kuralların olmaması ve yazılı bir sözleşmenizin olmaması uzun vadede ve bazen daha işin başında bile büyük sorunları ortaya çıkarabiliyor . Bu kuralları koyduğunuzda herkes kedi sorumluluğunu ne yapacağını ve şirket üstündeki hissesini ve hakkını bilecektir .Bu kurallar akabinde şirkette alınan ve alınacak kararlara her ortak kendi rolü gereği saygı duyacak ve duymak zorunda kalacaktır . 

ORTAKLARINIZI SEÇERKEN YETENEKLERİNİ BELİRLEYİN 

Ortaklarınızı seçerken her ortağın farklı konularda uzman olması size uzun vadede esnek kararlar almanızda yardımcı olacaktır . Aynı konuda uzman olan ortaklar herhangi bir konuda karar alacağı zaman her ortağın kendi kararı ile ilgili baskı yapacağından karar alma mekanizmanız kısa zamanda çökebilir bunun akabinde ise şirketin işleyişi de yavaşlayarak durma noktasına gelecektir . 

TEK PATRON OLSUN

Aynı hisseye sahip dahi olsanız bir şirkette herkes patron olamaz .Şirkette bir tane CEO , bir pazarlama uzmanı ve bir tanede müdür olması gerekir . Ne olursa olsun ne karar alınırsa alınsın son sözü söyleyerek karar alacak olan bir kişi olması gerekir . Bu neden ile arkadaşlarınız la  iş yaparken yada kimle ortak olarak iş yapacak olursanız yapın bu konuşmaları başta yapmanız gerekiyor . Alınan bu kararlar ile ilgili hoşnut olmayan bir ortağınız var ise ya orta yolu bulmalısınız yada o kişi ile hiç ortak olmamalısınız .


ALINAN KARARLARI TÜM ORTAKLARINIZA İLETİN

Bir karar alınacağı zaman ortakların tamamı eğer orada değil ise  , orada olmayan ortaklara tüm konuşmaları ayrıntıları ile iletin ve onların fikirlerini de alın . Bir karar alınırken bu kararı diğer ortaklara aktarmak sorun olmayabilir gibi görülebilir sebebi ise aradaki samimiyet ve arkadaşlık olarak düşünülür fakat işin aslı öyle değil , halk arasında bir söz vardır " sinek küçüktür ama mide bulandırır" işte bu yüzden hangi konuda hangi kararı alırsanız alın her zaman tüm ortaklarınızın şirket ile ilgili alınan tüm kararları onları iletin .